ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » У Карпатах найбільше білого, так званого істрійського, трюфеля росте у лісах Закарпаття

У Карпатах найбільше білого, так званого істрійського, трюфеля росте у лісах Закарпаття

В українських лісах ростуть і чорні трюфелі, але люди масово викидають їх або згодовують домашній худобі, — пише Національний промисловий портал.

Трюфелі вважаються одним з найдорожчих делікатесів та належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки в короткий проміжок часу раз на рік — восени, коли вони набувають максимальних ароматичних властивостей.
У світі існує дев’ять видів трюфелів. Найбільшою популярністю у споживачів користуються трюфелі, які ростуть у Франції, Італії, Швейцарії, а ще — в Україні.
У Карпатах найбільше  білого, так званого істрійського, трюфелю  у лісах Закарпаття — Воловецього, Тячівського, Березнянського і частково Перечинського та Мукачівського районів.
Також великі «родовища» трюфелю знаходяться на Вінниччині та навіть — на Київщині.
Як розповідає консультант з питань сільського господарства Олександр Джига, в українських  лісах природно ростуть окрім білих іще й чорні трюфелі, але люди просто не знають про це. В Україні немає  традиції їх споживання, тому люди масово викидають їх або згодовують домашній худобі.
Втім, все одно продавати легально зібрані в лісах українські трюфелі неможливо, адже вони занесені в Червону книгу.
Немає змоги продавати й гриби, вирощені на фермах. «Треба внести відповідні зміни до Червоної книги щодо промислового розведення цього гриба і прийняти відповідний підзаконний акт. Тоді розведення трюфелів стане легальним. Втім, поки не буде прийнятий закон про дикороси, який визначає можливість експортувати «дари лісів», трюфелі можна буде продавати лише в Україні», — розповідає Олександр Джига.
Втім, розповідає експерт, відсутність законодавчої бази не означає, що в Україні немає трюфельного бізнесу.
По-перше, в лісах «полює» близько 20 професійних трюфелістів.
По-друге, існує близько десятка ферм, де їх планують вирощувати, але поки що тільки готують виробництво.
Середня ціна за якісний трюфель буде становити від 500 до 2000 євро за кілограм — ціна варіюється від товарності, стиглості (ароматності), структури трюфелю.
Як правило, продажі відбуваються трюфелів з України «вчорну», через посередників — зі Словаччини, Польщі та Угорщини. Далі товар йде в Італію, Британію, Росію, Ізраїль і Канаду, але уже під європейськими логотипами.
Та й всередині країни ціна на трюфелі досить пристойна — ресторатори Києва, Львова та Одеси готові до заміщення імпортних французьких грибів, і викладати від 4000 грн за кілограм якісного товару.
Як правило, розповідає Джига, схема така — постачальники трюфеля імпортують невеличку партію французських грибів та змішують з українськими. Отриману, значно більшу, партію продають в ресторани.
Найближчим часом можуть змінити законодавство щодо дикоросів.
Якщо після цього будуть внесені зміни до Червоної книги та відповідні підзаконні акти, то в Україні з’явиться новий вид бізнесу. Справа ця трудомістка і довготривала, проте варта уваги. Процес виглядає так: жолуді з-під дубів, де були трюфелі, збирають і висівають в інший грунт,  змішуючи з грунтом з міст роста грибів. Спори грибів іноді додають у іжу свиням, і потім, коли продукт проходить через травну систему, свиней, гній вносять у нові посадки. Таким чином земля зі спорами трюфелів переплітається з молодими деревами і утворюється плодове тіло гриба. Або ж роблять це сучасним методом — використовують спеціальні препарати, що вже містять спори трюфелів.
Перші врожаї таких грибів можна очікувати через 6 років, а давати стабільні врожаї ця земля може давати близько 25-30 років. Загалом же, використовуючи подібний досвід, з одного гектара штучної плантації можна зібрати до 15 кг грибів.
48006093 - black truffle mushroom
3-55
4-83-59
5-22
6-21
7-49-83
8-81 скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Найдорожі у світі гриби на Закарпатті не популярні, в Угорщині за їх збирання - великий штраф і...А свалявський підприємець продає їх за 3500 за кілограм
Найдорожі у світі гриби на Закарпатті не популярні, в Угорщині за їх збирання - великий штраф і...А свалявський підприємець продає їх за 3500 за кілограм Гриб трюфель їстівний (лат. Tuber aestivum) ще називають за специфічну форму "зем'яним серцем". Трюфель вважається

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Липень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31