ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Закарпаття має власну коштовність – трюфелі

Закарпаття має власну коштовність – трюфелі

За вдалий трофей з «тихого полювання» – гарне авто.

Цілком реально заробити небачену суму, якщо успішно прогулятися карпатським лісом. Звісно, коли знайдеш коштовність – трюфель. Декому вдається. Але справа ця дуже непроста і, власне, такою ж мірою пікантна, як і дорогий гриб – мрія гурманів і … певних чоловіків, пише Uzhgorod.in.
Білий цінніший за легендарний чорний трюфель – стверджує краєзнавець Федір Шандор. 
І цей коштовний гриб у нас можна знайти на Перечинщині і Великоберезнянщині та ще деінде в горах, і декому це таки вдається. Наприклад, цієї осені дехто «вполював» і майже 10 кілограмів делікатесного гриба. Він непоказний (схожий на таку собі «покручену» картоплю), але дуже цінний. 
Вага свіжого сягає близько 3000 євро за кілограм. А в якісно висушеного вартість скочить і в десять разів. У Європі ж – множмо ціну щонайменше на два. Але ринок – «сірий». Адже у ЄС серйозна система контролю: різноманітні сертифікати і навіть дозволи Асоціації трюфелістів, в яку наша держави досі не включена. Тож хто, як і за скільки торгує зібраними на Закарпатті трюфелями – складно розвідати так само, як і знайти трюфельні місця. А це справа не лише удачі, а й цілеспрямованої роботи. І не тільки людської. В одному з «трюфельних районів» на дорогий гриб полюють не з «фольклорною» свинею, а з мисливським собакою. Пес, навчений на трюфелі, сам стає «золотим», адже його годують дорогим грибом, аби шукав його за ароматом. 
Саме запах трюфеля і належить до його головних принад, окрім унікального біохімічного складу: доходить до того, що гурмани вдихають порошок з висушеного трюфеля, а ще п’ють із ним каву. І, так, аромат гриба викликає залежність – любителі не можуть ним надихатися, а без цієї люксової спеції все стає несмачним…
В одному з ужгородських ресторанів, де можна скуштувати трюфель, віддають перевагу чорному – і так само за тонкий аромат. 
Деколи страву з додатком гриба присмачать ним просто перед клієнтом: кухар зріже тонку пелюстку трюфеля спеціальним ножем чи на спеціальній тертці. Звісно, ціна наїдку різко стрибне вгору. Загалом готують як умовно звичайні страви, додаючи трюфель як приправу, так і «чаклують» всілякі вигадки – від соусів і аж до алкогольних напоїв, настояних на грибі.
Федір Шандор називає білий трюфель одним із грибів-спецій Закарпаття поруч зі зморшком їстівним та трутовиком лускатим, зрозуміло, в сотні разів ціннішим. Знавець вважає закарпатські трюфелі не просто ще однією фішкою нашого туристичного краю, що вже славиться гастрономічними цікавинками, а й припускає, що дорогий гриб може бути вартим уваги предметом «експорту», відтак способом краянам заробити. Звісно, легальність всього цього процесу лишаємо за дужками.
Натомість з причинами цінності гриба все зрозуміло: окрім виняткових гастрономічних якостей (гурмани вважають аромат трюфеля унікально приємним і таким, що непорівнюваний з жодним іншим смаколиком), він є найкращим у світі афродизіаком, найпотужнішим. Саме тому в певних колах подарувати порошок висушеного гриба впливовому літньому чоловікові вважається вдалим і престижним презентом. Разом з тим, висока вартість трюфеля пов’язана, зрозуміло, і з тим, що він просто є рідкісним. Дослідники стверджують, що італійське слово tartufo, яке є назвою трюфеля, подарувало ім’я персонажу комедії Мольєра – Тартюфу, котрий уособлю лицемірство, адже сам гриб вічно ховається.  А через те, що трюфелі то починають рости в певному місці, то потім зникають, а ще частою відсутністю трави на цих місцинах, трюфелю в народі надавали магічної сили: в давній Європі ці гриби називали «слиною чаклунів», а також вважали, що він «народжується» з мінералів, які «скувала» в землі блискавка…
До слова, закарпатці продають свої «магічні» трюфелі, зрозуміло, в сусідні європейські країни, як от Угорщину і Словаччину, а далі ділки вже можуть переправити їх навіть за океан. В Україні зростає цікавіть до трюфельного бізнесу – цінні гриби збирають і на Галичині, а у Харкові планують вирощувати штучно, створивши спеціальну ферму. У полюванні на дикі трюфелі в Карпатах є ще одна родзинка: гриби, які, згадаймо, ростуть в землі на певній глибині, живуть у союзі з деревами і можуть розвинутися лише під здоровою (!) рослиною. Тож – бережімо наші рідні ліси!
скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Найдорожі у світі гриби на Закарпатті не популярні, в Угорщині за їх збирання - великий штраф і...А свалявський підприємець продає їх за 3500 за кілограм
Найдорожі у світі гриби на Закарпатті не популярні, в Угорщині за їх збирання - великий штраф і...А свалявський підприємець продає їх за 3500 за кілограм Гриб трюфель їстівний (лат. Tuber aestivum) ще називають за специфічну форму "зем'яним серцем". Трюфель вважається

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Липень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31