ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » Українка розповідає про життя заробітчан у Голландії

Українка розповідає про життя заробітчан у Голландії

Будучи ще юною дівчиною, пані Надія з Хуста мріяла потрапити на безмежне поле тюльпанів у казковій Голландії. І ніколи б не подумала, що через роки таки буде змушена поїхати в омріяну країну, але не милуватися улюбленими квітами, не за покликом серця, а через потребу заробити гроші, щоб прогодувати сім’ю.

Її, кваліфікованого перукаря, як і більшість земляків, гірке життя на батьківщині змусило шукати роботу за кордоном. І після не дуже вдалих спроб заробити в Угорщині й Словаччині (за станом здоров’я жінка не могла виконувати важку фізичну працю) погодилася на пропозицію подруг поїхати до Голландії. Вирушила в дорогу з трепетом і надією, що саме тут, у країні тюльпанів і вітряків, їй пощастить, фортуна таки посміхнеться – і важкий заробітчанський труд буде гідно оцінений.
Бездоганні дороги та маленькі ошатні будиночки
Перше, що вразило жінку в Голландії, – це бездоганні дороги, обмежувачами на яких часто-густо є ящики з різнокольоровими квітами. А ще – маленькі ошатні будиночки й вузькі вулички. Першою зупинкою для хустянок стало невеличке місто за 46 км до Амстердама. Інколи закарпаткам здавалося, що вони потрапили в країну ліліпутів, настільки все тут виглядало маленьким і затишним: будиночки з низькими фундаментами, кімнатки з простим невигадливим інтер’єром і тільки найнеобхіднішими в побуті речами. Дуже здивувало, що голландці майже ніколи не вішають на вікна штори, тому з вулиці добре видно, чим зайняті мешканці будинків.
Спочатку жінки проживали в так званому заробітчанському районі, де здебільшого оселяються наймані працівники. Кожна щотижня платила за помешкання, а це будиночок із холом, кухнею, вбиральнею та кількома окремими спальнями, 100 євро. На харчування скидалися по 20 євро. Продуктів у супермаркетах, на ринках безліч і на будь-який смак. Найдешевший хліб, який купували, коштував 98 центів, найдорожчий – 2 євро 50 центів. Продукти якісні. Найбільш дорогі, з позначкою «ЕКО», нашим заробітчанкам, були не по кишені. Особливо смакували пані Марії кисломолочні продукти, і що цікаво, усі вони з дуже коротким терміном зберігання. Тобто за якістю продуктів харчування в голландців ведеться серйозний контроль – люди їдять натуральне, держава дбає про здоров’я людей.

Долини крокусів і безліч водоплавної птиці
Марія приїхала до Голландії наприкінці лютого. За кілька днів зійшов сніг, і жінка побачила картину неймовірної краси – рівнини, вкриті прекрасними крокусами. Природа цієї країни, каже вона, дуже мальовнича: багато лісів, річок та озер, чимало території пронизано каналами, де часто можна побачити лебедів, що неспішно плавають і зовсім не бояться людей (звісно, не в самому центрі міста, але неподалік), гусей, качок тощо. Дивлячись на цю красу і згадуючи непоодинокі випадки жорстоких убивств благородних птахів в Україні, у жінки часто виникає думка: «А чи зуміли би в нас зберегти цю красу? Чи якісь мажори не розправилися б заради забави з прекрасними лебедями?»
Рай для велосипедистів
Недарма візиткою Голландії є тюльпани, вітряні млини і… велосипедисти. Тут таки рай для поціновувачів цього екологічно чистого виду транспорту. Приємною несподіванкою для хустянки стала наявність велосипедних доріжок скрізь, куди не глянь. Усюди велопарковки та місця, де можна лишити свій двоколісний засіб пересування, який дійсно дуже зручний у реаліях нідерландських міст. Голландці їздять на велосипедах постійно та в будь-яку погоду, а вона тут зазвичай вітряна і примхлива. Проте вони, виявляється, досить міцні й загартовані люди, навіть у дуже холодну погоду гуляють без головних уборів, і маленькі діти також.

Серед заробітчан найбільше угорців та румунів
У містечку для заробітчан пані Марії найчастіше зустрічались угорці та румуни, були й росіяни, латиші і, звісно ж, українці. Спочатку жінка та її подруги не мали постійної роботи. Їхній посередник домовлявся з різними фірмами. Приміром, одного дня вони перебирали картоплю, іншого – фасували морозиво чи сир. План роботи їм надсилали повідомленням на телефон. У вказаний час на зупинці неподалік місця проживання наймані працівники чекали водія, який відвозив на їх підприємство. Зазвичай і водій там залишався працювати. Було й таке, що роботодавці визначали час, за який треба виконати певний обсяг роботи. Приміром, одного разу вони – 8 жінок – мали за 5 годин розвантажити три каміони картоплі. А були й такі дні, коли роботу встигали виконати за дві години й довго та нудно чекали на нове завдання.
Помідори оберігають від… людей
Згодом жінці поталанило більше – удалося влаштувати на роботу в теплицю вирощувати помідори. Робочий день – 8 годин з годинною перервою на обід. Поряд є столова, де можна розігріти принесений із собою обід. Чай та кава, яку, до речі, голландці особливо полюбляють, за рахунок підприємства.
Оскільки територія теплиці дуже велика, працівниці пересуваються на спеціальних візках, що рухаються по рейках. Їхнє завдання – очищати помідори від непотрібних пагінців. За кожну годину платять 6 євро. Розрахунок у кінці тижня. Субота, неділя – вихідні. Головне – працювати швидко та якісно.
Для роботи видають спеціальні комбінезони, рукавиці й дезінфікуючі засоби, щоб усе було стерильне. Роботодавці багато уваги приділяють саме цьому питанню, аби працівники не заразили… рослини.

Щоб знайти кращу роботу, потрібно знати англійську мову
Звісно, значна частка зароблених грошей іде посереднику. Без європейської освіти українцеві важко знайти достойну роботу, тому без знайомств та прихильності фортуни доводиться збагачувати чужу людину, яка орієнтується на місцевому ринку праці.
Незважаючи на те, що більшість інформації всюди саме нідерландською, майже кожен вільно спілкується англійською, тож знання цієї мови є вкрай важливим, щоб зекономити гроші на посереднику, переконана хустянка.
За словами пані Марії, Голландія – успішна держава із владою, яка дбає про свій народ, і кожен заробітчанин, який працює тут, мріє, щоб і його батьківщина стала хоч трохи схожою на цю країну тюльпанів і вітряків, щоб влада повернулася до людей обличчям, щоб гроші можна було заробити вдома, в Україні, а не блукати світом у пошуках кращого життя.Богдана КЛЕКНЕР
Карпатський об'єктив
Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії

Хустянка про життя заробітчан у Голландії




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Вересень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30