ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Що ваш пес бачить уві сні?

Що ваш пес бачить уві сні?


Якщо вам подобається спостерігати за тваринами, швидше за все вам уже доводилося бачити, як спляча собака уві сні злегка сіпається лапами, виляє хвостом, фиркає і навіть тихенько гарчить.

Чи є подібна поведінка непрямим доказом того, що нашим чотириногим друзям теж сняться сни? А якщо так, то які ж сни їм сняться? Яка взагалі користь собакам від сновидінь? Більш того, який в цьому сенс? Постараємося поглянути на так звану проблему «собачого лунатизму» з наукової точки зору.
«Той, що біжить» уві сні
Справа в тому, що спілкуванню людини з собакою, як і раніше заважає «мовний бар'єр». На жаль, чотириногий друг не може заглянути на наше прохання до психоаналітика і вилити йому свою душу, лежачи з закритими очима на м'якій шкіряній кушетці. Однак існує кілька підказок, що дозволяють вченим провести паралелі і аналогії з іншими ссавцями.
Як відомо, цикл людського сну складається з двох фа, що періодично чергуються - REM і non-REM, тобто швидкого і повільного сну. Найяскравіші сновидіння зазвичай відвідують нас під час REM-фази, яка триває в цілому від 90 до 120 хвилин і становить приблизно чверть часу від загального нічного сну. REM-фазу характеризують не тільки більш барвисті сновидіння, але і швидкі інтенсивні рухи очних яблук, рухи тіла, прискорений пульс і підвищена частота дихання. При цьому фаза повільного сну не відрізняється великою виразністю.
І що ж йому сниться?
Собаки проводять уві сні значно більше часу, ніж їх господарі, але їм теж знайома REM-фаза, оскільки наші чотириногі друзі мають схожу з людською структуру циклів сну. А ось рибам і рептиліям пощастило менше. У вчених є підстави вважати, що останні взагалі не бачать снів.
Журнал «Neuron», присвячений науковим публікаціям в галузі молекулярної біології, цитології, генетики, мікробіології та фізіології представив у 2001 році звіт фахівців Науково-дослідного центру з питань нейробіології Массачусетського технологічного інституту. В рамках дослідження вченим вдалося зафіксувати мозкову діяльність лабораторних щурів, як під час сну, так і під час щоденного блукання по лабіринту. З'ясувалося, що мозкова активність лабораторного пацюка і під час REM-фази, і при виконанні попереднього завдання в бадьорому стані практично не відрізняється. Цей факт показує, що уві сні пацюки заново «програвали» спогади про завдання, яке виконували безпосередньо перед сном.
В деякій мірі, це схоже на те, що відбувається з людським мозком. Звичайно, люди мислять набагато більш абстрактно і творчо, ніж лабораторні пацюки, а людський мозок здатний на незрівнянно більші досягнення, проте наші сни найчастіше є просто переформулюванням наших власних вражень від недавніх подій, думок і переживань.
А якщо щур, істота, наділена набагато скромнішим інтелектом, ніж собака, здатна бачити сни, то чому це повинно бути недоступно собаці?
Уві сні люди стикаються з тими ж ситуаціями і проблемами, які хвилюють їх протягом дня. Немає ніяких причин вважати, що в цьому сенсі тварини чимось відрізняються від нас з вами. Як правило, собаки дуже прив'язані до своїх господарів, тому уві сні ваша собака, швидше за все, бачить ваше обличчя, відчуває ваш запах, доставляє вам маленькі радості або засмучення своєю поведінкою,
-розповіла американському щотижневику «People» професор Гарвардської медичної школи, експерт з клінічної та еволюційної психології Дейдр Барретт.
Найчастіше саме господарі займають центральне місце в щоденному життєвому досвіді собак, адже від господарів виходить покарання і заохочення, тому скоріш за все вони також є головними дійовими особами собачих сновидінь.
Напевно, найскладніше питання, на яке потрібно відповісти: чому собаки бачать сни? По правді кажучи, вченим не вдалося прийти до єдиної думки навіть з приводу людського сну, тому робити висновки щодо наших чотириногих друзів ще складніше.
Проведене у 2000 році дослідження показало, що сон, як видно, допомагає людському мозку обробляти і осмислювати повсякденні думки і переживання, а також «розкладати по поличках» отриману за день інформацію. Буде логічно припустити, що у собак та інших ссавців сновидіння грають аналогічну роль.





Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ
Навіщо людині сон  Як відомо, всі люди третину свого життя сплять: уві сні ми проводимо 25 років із відпущених нам 75. Наш мозок змушений
Цікаві факти про сон та його прояви в сновидіннях Сон – це особливий стан організму, не тільки ми – люди бачимо сни, а також багато видів тварин і комах. Існує безліч
Цікаві факти про сон Людина проводить уві сні фактично третину свого життя. До певної міри сон для людини важливіший за їжу. Якщо без їжі

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Допоможемо разом: хвора 27-річна свалявчанка просить про допомогу (ВІДЕО)
  2. В неповнолітньої у Сваляві вилучили згортки з марихуаною
  3. Закарпатські рятувальники ліквідували наслідки смертельної ДТП за участі 3 авто (фото)
  4. Офіційно про аварію на Свалявщині
  5. Що новенького на базарі курортної Сваляви?
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Жовтень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31