ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

» » Без дозволу судді навіть поховати буде не можливо - до уваги Закарпатців

Без дозволу судді навіть поховати буде не можливо - до уваги Закарпатців

Без дозволу судді навіть поховати буде не можливо - до уваги Закарпатців

Юристи кажуть, що через них робота слідства і судів виявиться паралізованою. Адже без дозволу судді навіть поховати померлу вдома людину буде неможливо.

Ще в жовтні в парламенті прийняли судову реформу. У неї закралася поправка депутата-радикала Андрія Лозового, навколо якої виник скандал. Ця поправка змінює терміни розслідування справ. На особливо тяжкі справи відвели всього 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості – 12 місяців, а на більш дрібні злочини – 6 місяців.

Аргумент автора поправки такий: це дозволить оскаржувати необґрунтовані звинувачення і припинити затягування справ у судах, через що страждають як потерпілі, так і ті, кого без всяких підстав звинувачують в тих чи інших злочинах. Про те, що проблема є, кажуть і правозахисники. На відміну від європейських країн, українські СІЗО забиті підозрюваними, які роками чекають закінчення розслідування по своїх справах.

Адвокат Віталій Наум вважає, що, в принципі, слідчі в них можуть вкластися, якщо будуть працювати. «Я суджу по нашому адвокатському союзу. На 15 адвокатів доводиться десь тисяча справ. І тільки два-три справи розслідуються понад рік. Всі інші – в середньому по 6-8 місяців», – говорить «Вістям» Наум.

Однак екс-заступник голови ГПУ Олексій Баганець вважає, що найстрашніше в поправці то, що якщо людині не пред’явили підозру, то через 18 місяців справу повинні закрити. «Ви уявляєте, особливо тяжкий злочин, вбивство людини, і якщо за 18 місяців не змогли вбивці пред’явити підозру, то справу просто закриють! Зараз термін давності – 15 років», – каже «Вістям» Олексій Баганець.

Причому, за його словами, ця поправка поширюється і на справи, відкриті раніше. «Тому що за Конституцією закони, які пом’якшують або скасовують відповідальність особи, мають зворотну дію», – каже Баганець. У такому випадку можуть бути закриті тисячі справ, в тому числі з убивств. В кінці минулого року в ГПУ вже озвучували статистику. Якщо поправка набуде чинності, то закриттю підлягають 9 тис. кримінальних проваджень за фактом вбивства, 31 тис. – за фактом викрадення авто, і 550 тис. виробництв – про крадіжки, розбої і грабежі.

У самих судах вже паніка, оскільки з 15 березня робота деяких з них може бути фактично паралізована. «З 15 березня дозволу на обшук, виїмку документів, перевірку телефонів, експертизи і все інше потрібно буде брати в одному обласному суді, а не за місцем знаходження. Наприклад, що стосується Києва і Київської області, то всім доведеться йти до Шевченківського суду. Це і слідчі поліції, прокуратури, СБУ, ГФС, НАБУ – вся ця юрба кинеться в один-єдиний суд. Судді вже переживають із цього приводу. У них же і інші справи є, коли їм їх розглядати, якщо черги там будуть стояти з ранку до вечора? Добре, якщо ви розслідуєте економічний злочин, можна почекати. А якщо це викрадення людини, вбивство, коли потрібно діяти дуже швидко, по гарячих слідах», – каже Наум.

Суддя Шевченківського суду на умовах анонімності розповів, що вони вже готуються до напливу слідчих. «Я так розумію, що на роботу ми будемо ходити через вікна, тому що всі підходи до суду і коридори будуть зайняті слідчими. За одну хвилину розглянути їхні заяви ми не зможемо, потрібно хоча б півгодини. Думаю, все це закінчиться скандалом», – говорить він.

Проблеми експертизи

У Нацполіціі впевнені, що через це можуть виникнути проблеми з експертизами, дозволи на які з 15 березня теж доведеться брати виключно в судах. Якщо зараз адвокат або слідчий може сам просити призначити експертизу, то через два тижні таке рішення буде приймати тільки суддя. «Чи захоче – призначить, не захоче – не призначить. І питання для експерта сформулює, і, де проводити дослідження, скаже», – каже Баганець. Спікер поліції Київської області Микола Жукович запевняє, що проблеми в такому випадку торкнуться дуже багатьох. «Якщо людина потрапила в ДТП, в бійку або іншу ситуацію, отримала тілесні ушкодження, то слідчому необхідно буде звертатися в суд, і тільки після рішення суду людина зможе пройти судово-медичну експертизу. Наскільки вчасно суди зможуть приймати ці рішення – це питання. А найчастіше саме вчасно проведена експертиза дуже сильно впливає на хід розслідування. Кримінальних проваджень, де потерпілим необхідно пройти експертизу, у нас дуже багато. Також тепер через суди доведеться брати дозвіл на експертизу навіть для тих, хто помер своєю смертю», – сказав «Вістям» речник поліції Київської області Микола Жукович.

А за словами депутата Олени Сотник, ця поправка ще й передає всі права на експертизу виключно державним інститутам. «Таких інститутів у нас в країні одиниці. І все експертизи, починаючи від балістичної і закінчуючи тілесними ушкодженнями, будуть проводитися тільки там. Вони розтягнуться на місяці», – каже Сотник.

Можна буде оскаржити підозру

Ще одна важлива зміна – людина може оскаржити в суді пред’явлену йому підозру. Олексій Баганець впевнений, що це правильно. «В останні два – два з половиною роки у нас в прокуратурі працюють настільки безграмотні слідчі, що вони навіть підозри пишуть неграмотно. І замість збору доказів зловживають своїм становищем. Людина повинна мати можливість захиститися від них», – вважає екс-прокурор.

Однак адвокат Наум говорить, що раніше така норма вже діяла. «Завдяки їй закривалося багато справ. Потім її скасували, а тепер знову хочуть повернути», – каже адвокат. скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Березень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31