ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

» » » Сотні дітей згоріли живцем: моторошна трагедія, про яку ніхто не знав

Сотні дітей згоріли живцем: моторошна трагедія, про яку ніхто не знав

Відомо, що 25 березня під час пожежі в ТЦ «Зимова вишня» в Кемерово загинуло близько 40 дітей. У російській історії налічується мало подібних трагедій з такою кількістю неповнолітніх жертв - з недавніх подій можна згадати хіба що теракт в Беслані.
На початку ХХ століття була пожежа, в якій загинуло більше ста дітей — і про яку аж до 1990-х не знав ніхто, крім їхніх родичів та сусідів. Російські журналісти знайшли інформацію про цю трагедію в чуваському селі Ельбарусово.
Невелика дерев'яна школа з'явилася в чуваському селі Ельбарусово у 1914 році — її побудували місцеві підприємці, які тримали лісопильний завод.
5 листопада 1961 року в школі зібралися на концерт, присвячений черговій річниці Жовтневої революції. Поки група хлопчиків виконувала на сцені матроський танець, вчитель фізики разом зі старшокласниками заводив електрогенератор в сусідній кімнаті. Їм було холодно, тому вони кинули кілька полін в тій же кімнаті у пічку (мабуть, щось на зразок буржуйки). Дрова були мокрі, і вчитель вирішив, щоб вони загорілися, додати трохи бензину — але налив більше, ніж потрібно. Спалахнуло полум'я. Вогонь перекинувся на парти та підлогу; майже відразу ж загорівся і актовий зал, де йшов концерт. Сам учитель вистрибнув у вікно.
Зал миттєво заволокло димом. Горіли стіни та стелі. Юрба кинулася до двох вікон. Запасний вихід був замкнений і завалений коробками; вікна які відкривалися всередину приміщення були закриті партами, які перенесли, щоб звільнити місце для святкового заходу.
«Спочатку виявила Люсю по клаптику незгорілої сукні, потім Колю по клаптику його трусів. Їх я йому пошила сама. Толіка та Юрика не знайшла», — згадувала мати чотирьох загиблих дітей. Всього в пожежі загинуло 106 дітей, майже половина з них була молодше семи років.


Більшість жителів СРСР не знали про загибель ста дітей при пожежі в Чувашії до початку 1990-х. Публічну панахиду за ним провели вперше тільки в 1991 році.
Кожне 5 листопада школярі зачитують вголос імена загиблих.
«Кров холоне в жилах, варто тільки уявити, як діти, задихаючись, залишалися вмирати в диму», — говорив глава МНС Чувашії на мітингу пам'яті в 2014 році. скачать dle 11.3




Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Загрузка...

«    Квітень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30