ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Дитина почне слухатися, якщо батьки змінять свою поведінку

Дитина не слухається, вередує або йде в себе... А що робимо ми, батьки? Часто ми не помічаємо зв'язку між нашою поведінкою і поведінкою дитини. Але вона існує. І її можна використовувати на благо.

Психолог Галина Іцкович на прикладі пояснює, як це зробити, і називає 5 принципів спілкування з дітьми, які потрібно запам'ятати батькам.
Основні ідеї
  • Незвичайна поведінка дитини часто наслідок якоїсь проблеми або внутрішніх переживань. Поговоріть з дитиною, вислухайте його.
  • Щоб розговорити дитину, не достатньо задавати питання. Іноді потрібно помовчати з ним разом, почекати, коли йому самому заманеться висловитися.
  • Щоб дитина вас слухалася, виберіть правильну інтонацію. Наказами складно добитися результату.
  • Щоб заспокоїти дитину, створіть спокійну атмосферу - говоріть тихіше, м'якше. Дитина повторить вашу інтонацію і заспокоїться.
Хмуру дівчинку Жанну мати привела до мене на прийом незадовго до літніх канікул. Зазвичай зі шкільними проблемами звертаються до психотерапевта протягом навчального року, але мати Жанни не бажала чекати:
– Нехай, нехай вона вам розповість про свою погану поведінку в школі! Може до вересня ви їй поясніть, як треба себе вести. Четвертий клас – дуже важливий, уроки зривати колись, передає Ukr.Media.
– Погана – це як?
З точки зору психолога поведінка не може бути поганою. Вона викликана складними процесами на рівні нейрорецепторів та ендокринної системи і дозволяє нам адаптуватися до зовнішнього середовища. Тому ми не маємо права знецінювати жодну поведінку. Хоча, звичайно, деякі види поведінки можуть бути небезпечними для життя або здоров'я. Проблема полягає в неправильній оцінці ситуації, у результаті чого між ситуацією і оцінкою виникає дисонанс.
Але мати ще раз повторила: «Поведінка таке погана, що в школі її прозвали Термінатором».
Вчителі вже кілька місяців скаржилися на гнівні спалахи дівчинки. Але батьки ніяк не могли добитися від неї пояснень, чому вона себе так веде. Мати втолкнула Жанну в мій кабінет, щільно зачинивши за нею двері. Сама вона відмовилася увійти.
Жанна зіщулилася на стільці, не піднімала очей. Мені довелося мовчки сісти на підлогу біля її ніг, щоб опинитися в полі її зору. Але в очі я їй не заглядала. Робота з дітьми-аутистами навчила мене поважати право іншого уникати прямого погляду. Погляд прямо в очі – знак довіри, а Жанні рано було довіряти мені. Адже ми тільки познайомилися, причому обставини були не самі приємні. Уявляю, як саме готувала її мати до цього «карального» заходу!
Жанна здивувалася і подивилася на мене. Я не поспішала закидати її питаннями, а терпляче чекала її власного оповідання.
Як утворюються емоційні зв'язки
Якщо психолог або батько дозволяє собі діяти у відповідності зі своєю інтуїцією в даній ситуації, їй чи йому вдасться завоювати довіру дитини, у мозку дитини мобілізуються дзеркальні нейрони і створяться нові нейронні зв'язки. Ці зв'язки допоможуть зміцнити його вміння виживати в навколишньому середовищі і розвинути емоційну еластичність. Дитина буде пов'язана з оточуючими людьми, з групою, в яку вона входить, але в той же час зможе регулювати в залежності від ситуації свою близькість до інших, зацікавленість, знаки уваги і дружелюбності.
Уявіть собі широку еластичну гумову стрічку. Той, хто хоче встановити зв'язок з дитиною, повинен бути прив'язаний до нього не шнурком або ременем, а саме такою емоційною «гумовою стрічкою». Тоді у дитини буде можливість відсторонитися і повернутися, коли вона побажає, а ми дамо йому міцний, але м'який сигнал, притягнувши його або дозволивши йому відсторонитися на всю довжину стрічки, але не покинувши взаємодію. Інакше наш зв'язок буде дуже міцним, але в той же час штучним. Такий зв'язок також передбачає вміння чекати і прислухатися до реакції на іншій стороні стрічки.
Не поспішайте, не дочекавшись відповіді від «пішов у себе» дитини, заповнювати паузу. Дочекайтеся відповіді або помовчіть разом
Інша метафора. Уявіть собі розмову по телефону. Якщо ми почнемо заповнювати паузу, не чекаючи відповіді співрозмовника, діалог дуже скоро перетвориться на монолог. Можливо також, що співрозмовник він покладе трубку. Уміння прислухатися до ритму й інтонації мови співрозмовника і мистецтво паузи дають нам можливість дійсно отримати інформацію або обмінятися дружніми афективними сигналами.
У відносинах батьків і дітей дорослі, не дочекавшись відповіді від «минулого» спілкування дитини, часто починають заповнювати паузу. Тому Жанна дуже здивувалася, коли я приєдналася до її мовчання, і в кінці кінців розповіла сама... про однокласників. Вони кожен день дражнили її, поки вона не вирішила, що захистить себе сама.

Чому нам потрібне спілкування?
Чи вміє дитина передавати життєво важливу інформацію? Наприклад, сигнал тривоги? Якщо відповідь «так», то ми можемо будувати на цьому все подальше будівля взаємодії. Люди, порівняно з багатьма хижаками, не володіли такими великими розмірами і не були озброєні кігтями, тому були змушені використовувати систему комунікації, засновану на слух і зір (звуки, погляди і реакція на них), щоб вижити серед більш великих і агресивних видів. Так виникло спілкування. З часом потреба в них відпала, але потреба в близькості залишилася.
Дитина потребує матері дуже довго, тож природа оснастила немовлят системою соціалізації, що утримує материнський інтерес і бажання перебувати поблизу дитини. Це ранні посмішки, звуки, рухи. Якщо ця система у немовляти перебуває в стані «заморозки», така дитина не залучає до спілкування матір і не втягується сам. Він грає, але його гра проходить на самоті і має повторюваний, механічний характер. А дитина з фізичними проблемами не зможе так само пластично притискатися до мами, як дитина, вільно рухає кінцівками. Таким дітям може знадобитися додаткова терапевтична та емоційна підтримка.
Дотики створюють і розвивають довірчі відносини між дитиною і батьком
Дотики створюють і розвивають довірчі відносини. Матері все частіше відмовляються від колясок і воліють носити дітей у спеціальних рюкзаках або слінгах на животі. Вони дають дитині можливість зайняти природну позу по відношенню до матері, яка зможе годувати його в будь-який момент, а також постійно тренувати соціально-емоційний зв'язок. Реакція дітей на батьків, в свою чергу, впливає на підвищене виробництво вазопресину і окситоцину. Окситоцин – гормон, що забезпечує виділення молока. Гормон вазопресин відповідає за прояви любові, від «територіального» поведінки і ревнощів до захисту «об'єкта» симпатій, і батьківське поведінка, прихильність батьків до дітей.
Прислухатися до невербальних сигналів
Сьогодні багато практики в галузі психіатрії, психотерапії і ерготерапії пропонують вправи для поліпшення координації та провідності між різними частинами мозку для людей, які перенесли серйозну психологічну травму, а також для людей з розладами аутистичного спектру. Але і звичайним дітям і дорослим начебто Жанни і її матері є над чим попрацювати. Використовуючи відповідну міміку, тон і тембр, можна висловити інтерес і співчуття. Налаштувавшись на бесіду і прислухавшись до теми, цікавою і важливою для співрозмовника, можна розпочати спільну регулювання і діалог.
Тільки прислухаючись до мови жестів і міміки, можна знайти потрібний ритм спілкування з дитиною
Дуже сильна спокуса закликати, наказати дитині, але тільки прислухаючись до мови жестів і міміки, до невербальних звуковим сигналам начебто зітхань, або спостерігаючи, як дитина закочує очі у відповідь на «нотацію», можна знайти потрібний ритм спілкування.

Коли Жанні і мені вдалося нарешті привести маму в кабінет, я з згоди Жанни переказала те, що вона мені повідомила, таким чином надавши цінність і достовірність її розповіді і переживань. «Так, я чула щось подібне від дочки, – підтвердила мати Жанни, – але я не надала цьому значення. Адже Жанну не били, не ображали. Просто коментували колір сукні або тему малюнка. Але це ж дурниця! І до навчання не має відношення».
Порушений зв'язок
«Розкажіть, будь ласка, про ваше дитинство, про стосунки з однокласниками», – попросила я маму Жанни. Виявилося, що починаючи з п'ятого класу її дражнили за зайву вагу. Можливо, вона не хотіла слухати скарги доньки з-за того, що її власні дитячі спогади були надто травматичними. Цікаво й те, що за останні півроку (саме в той час, коли Жанну особливо дошкуляли однокласниці) мати поправилася ще на 13 кг. Як вийшло, що материнський організм відреагував набором ваги на знайому з дитинства травму?
Іноді ми не помічаємо» проблему дитини, тому що самі випробували в дитинстві подібну травму
Интероцепция (сприйняття центральною нервовою системою імпульсів від внутрішніх органів) – частина сенсорної системи людського організму. Це вона змушує нас відчувати голод, спрагу, нудоту... Хімічні рецептори кровоносної системи відправляють сигнали «підсоли», «голодний», «хочу пити» в мозок. Рецептори розтягнення в шлунково-кишковому тракті можуть посилати сигнали про насичення або про шлункових кольках. Якщо система интероцепции порушується або потрапляє під вплив вегетативних змін (вегетативна нервова система відповідає за реакцію «бігти або боротися»), сигнали насичення перестають надходити в мозок, і виникає хронічне відчуття внутрішньої ненаполненности. Таким чином мати «заїдала» стрес.
Відновлення зв'язку
«Що крім їжі допомагає вам заспокоїтися і відчути себе в безпеці?» – я задала питання матері Жанни на одній з наступних зустрічей. Це питання важливе для розуміння власного механізму повернення у стан спокою. По мірі того як ми осмисляем свою поведінку, ми починаємо звертати увагу на інші сигнали і формувати нову ланцюжок асоціацій.
Якщо мати буде знаходитися не в хронічному стані очікування небезпеки, а в стані спокою і навчиться заспокоювати «незрозумілу», засновану на старих спогадах тривогу (бажано, не з допомогою їжі), то заспокоїться і Жанна – вона, як і всі діти, дуже залежить від материнського голосу, виразу обличчя та жестикуляції, а вони змінюються в стані спокою. Тому що крім интероцепции ми керуємося сигналами від іншої системи – экстероцепции.
Экстероцепция – гормонально-сенсорна зовнішня система спостереження, яка допомагає організму пристосувати сенсорні «передбачення» поведінки іншого до інформації про цю людину, яка вже зберігається в нашій моторної пам'яті. Якщо зміниться поведінка в діаді «Жанна – мама», можна очікувати й інший, більш точної реакції в системі «Жанна – однокласниці». Модель поведінки буде перенесена і випробувана в новій ситуації.
Ранні, сформовані в дитинстві відносини з матір'ю (або основним вихователем) впливають на всі аспекти розвитку дитини
Тепер, коли зв'язок між мамою і Жанною відновлена і в них відбувається взаємний обмін сигналами виразом обличчя, жестами, поглядами, – ми перебуваємо в єдиному просторі і керуємося законами взаємності і синхронізації. Принцип взаємності і взаємодії допомагає налагодити зв'язки навіть з тими дітьми і дорослими, яким заважають важкі порушення в сфері спілкування. Так само як ранні, сформовані в дитинстві відносини з матір'ю (або основним вихователем) впливають на всі аспекти розвитку дитини.
Що нам повідомляє теорія поливагуса?
Стівен Порджес, професор психіатрії в Університеті Іллінойсу (США) та директор вхідного в нього Центру мозку і тіла (Brain-Body Center), досліджував еволюцію нервової системи людини і механізми роботи мозку. Він висунув припущення про те, що нашу соціальну поведінку та емоційні розлади мають біологічну основу. Його концепція отримала назву теорії поливагуса.
Згідно теорії Стівена Порджеса, ми оцінюємо будь-яку ситуацію з точки зору її небезпеки. Згідно з нашими (миттєвими) висновками змінюється наш фізичний стан. В безпечній обстановці ми розслабляємося і проявляємо інтерес до зовнішнього світу. А в разі загрози реагуємо одним з трьох можливих способів: втечею або нападом (за них відповідає вегетативна нервова система) або затвердінням (за нього відповідає вагус, блукаючий нерв). Якщо тривога помилкова, то вагус дає відбій: у нас розслабляється лицьова мускулатура, голос стає тихіше, а сенсорні рецептори відкриваються для сприйняття зовнішніх стимулів. Існує і зворотний зв'язок.
Неспокійного дитині безглуздо говорити «сиди тихо». Але якщо ми забезпечимо тиху обстановку, знизимо голос, він заспокоїться сам
Фізіологічно ми влаштовані так, що, використовуючи міміку і «налаштувавшись» іншої людини, ми починаємо відчувати себе в безпеці, навіть якщо обставини цьому не дуже сприяють. Так діє «система соціальної залученості», яку можна використовувати у вихованні дітей. Наприклад, неспокійного дитині безглуздо говорити «сиди тихо» або «слухай уважно»: він просто не може зробити цього, тому що не відчуває себе в безпеці. Але якщо ми забезпечимо дитині тиху обстановку і знизимо власний голос, то «система соціальної залученості» допоможе дитині відчути себе спокійніше і запустить механізми слухання.
П'ять принципів спілкування з дитиною
Ці п'ять принципів допомагають ефективно взаємодіяти з дитиною
  1. Слідувати за інтересами дитини.
  2. Розширювати його інтереси і знання, на базі вже наявних інтересів і знань.
  3. Встановити ритм і синхронність у вербальному і невербальному (без слів) спілкуванні з дитиною.
  4. Використовувати індивідуальні особливості дитини, «налаштовуватися» на його хвилю.
  5. Прагнути до того, щоб кожне взаємодія супроводжувалося «блиском в очах».
Ці ж принципи можна застосовувати, щоб побудувати відносини з дітьми, які мають труднощі в дитячому колективі.





Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


У Марселі бездомна облила кислотою відвідувачів кафе: є постраждалі
У Марселі бездомна облила кислотою відвідувачів кафе: є постраждалі
Страшна ДТП на переїзді: поїзд влетів у рейсовий автобус, перші подробиці трагедії
Страшна ДТП на переїзді: поїзд влетів у рейсовий автобус, перші подробиці трагедії
У Франції активісти блокують дороги через ціни на бензин: є постраждалі, одна людина померла
У Франції активісти блокують дороги через ціни на бензин: є постраждалі, одна людина померла
Галкін розкрив розмір пенсії Пугачової та Леонтьєва
Галкін розкрив розмір пенсії Пугачової та Леонтьєва
Всі новини
Загрузка...