ЗАВАНТАЖИТИ
МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК ЗАРАЗ

Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » Вбиваємо себе. Чому українці живуть менше ніж європейці?

Вбиваємо себе. Чому українці живуть менше ніж європейці?

Українці живуть в середньому на 10 років менше ніж європейці та жителі багатьох інших країн світу. Чому?.

Середня тривалість життя в Україні становить за даними ВООЗ 71,3 року.

Це приблизно на 5-6 років менше за аналогічний показник в країнах Східної Європи.

На 8-10 років - менше ніж в країнах Західної Європи. І на цілих 12 років менше ніж в країнах, які лідирують у світі за цим показником - серед них далекі Японія, Сінгапур і Австралія, але також і європейські країни - Швейцарія, Іспанія, Ісландія, де живуть в середньому близько 83 років.

Чому ми завдячуємо таким розривом?

Політики й численні експерти готові хором перераховувати стандартний набір причин, серед яких і спадщина СРСР, і Чорнобиль і слабка економіка, і політична нестабільність в умовах фактичної війни.

Всі ці фактори мають місце, але це лише частина правди. Головними винуватцями глобальних бід української нації зі здоров'ям і довголіттям є держава, що не здійснює належного контролю за продуктами масового споживання і сферою охорони здоров'я, а також ... самі українці, які ведуть безглуздий і нещадний спосіб життя, не замислюючись про те, що вони їдять, і чим лікуються.


На одного украинского курильщика приходится в среднем около 20 сигарет в день
На одного українського курця припадає в средньому близько 20 сигарет на день



Є на кого рівнятися

Тривалість життя - це демографічний показник, який свідчить про середню кількість років майбутнього життя людини. Зазвичай вказується очікувана тривалість життя при народженні, тобто у віці 0 років.

У більшості звітів гуманітарних організацій затверджується, що найвища тривалість життя в світі - в Японії, а в Європі - в Швейцарії та Італії. Зокрема, в Швейцарії вона становить 83 роки, тоді як в Україні - 71 рік.

При цьому в Швейцарії розрив між тривалістю життя чоловіків і жінок становить приблизно шість років, а в Україні - понад 10 років. За даними статистиків, ситуація серйозно погіршилася в період з 1970 до 2010 року.

Наші проблеми

Чим же викликаний такий розрив між Україною і країнами Західної Європи, а також різниця в тривалості життя українських чоловіків і жінок?

Дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я показують, що, як мінімум, на 50% на тривалість життя впливає спосіб життя.

У випадку з українцями це досить сумний фактор.

Україна входить до трійки світових лідерів за кількістю щорічних смертей від хвороб, пов'язаних з підвищеним споживанням солі разом з Росією і Єгиптом. За даними ВООЗ, нешкідливою сіль залишається при рівні споживання не більше 5 г щодня. В Україні цей показник за різними оцінками становить від 12 до 15 г.


В Украине засилье некачественных медицинских препаратов
В Україні засилля неякісних медичних препаратів



Біда в тому, що від надлишку солі в їжі не застраховані й ті українці, які не дуже люблять досолювати їжу. За відсутності жорстких вимог про правдиве маркування вмісту інгредієнтів, виробники харчових продуктів у великій кількості додають сіль, щоб їжа довше зберігалася.

Чи не менше за сіль, люблять українці й цукор, споживаючи його майже вдвічі більше, ніж належить за нормами ВООЗ - близько 20 чайних ложок на день, проти 8-10.

Причому, рахувати слід не тільки безпосередньо цукор, а й кондитерські вироби, борошняне, газовані напої та соки з підсолоджувачами.



Виробники активно додають цукор в багато продуктів для того, щоб надати «смак».

На відміну від європейців українці споживають в їжу велику кількість продуктів, що містять трансжири.

Цей вид жирів був створений для того, щоб вирішити проблему невеликих термінів зберігання продуктів на основі природних продуктів. Їх виробляють шляхом гірогенізації рослинного масла.

Трансжири вкрай небезпечні. Численні дослідження встановили зв'язок між їх вживанням і зростанням ризику серцево-судинних захворювань, раку, хвороби Альцгеймера, депресії.

Українське законодавство не зобов'язує виробників здійснювати детальне маркування продуктів за вмістом трансжирів. Це дає виробникам широкий простір для маневру - трансжири дозволяють продуктам довше зберігатися.

Ще дві очевидні причини незавидного довголіття українців - алкоголь і куріння.

За найбільш приблизними оцінками, алкоголем зловживає понад 1,5 млн українців. Найбільше - у віці від 18 до 29 років. В середньому українці споживають за різними оцінками 15-16 л чистого спирту на рік (при нормі ВООЗ - не більше 10 л). Не дивно, що понад 65% смертності в країні пов'язано з серцево-судинними захворюваннями.

В Україні за різними оцінками близько 8-10 млн курців. Курить половина дорослого населення країни. На одного курця припадає близько 20 сигарет на день. Потрібно відзначити, що за останні 7-10 років українці стали курити менше, але все ще залишаються однією з найбільших націй-курців у світі.


Украина по-прежнему зависима от ТЭЦ в энергетике, а это - огромное количество вредных выбросов в атмосферу ежедневно
Україна як і раніше залежна від ТЕЦ в енергетиці, а це - величезна кількість шкідливих викидів в атмосферу щодня



Зовнішні фактори

Крім нездорового харчування і шкідливих звичок вбивають українців й інші причини.

Більше 60% населення схильні до постійного стресу. Серед основних факторів стресу - високий рівень безробіття, відсутність впевненості в завтрашньому дні й власному фінансовому благополуччі, війна і політичні чвари. Кожен третій українець мріє про еміграцію. Кожен другий не відмовився б від роботи за кордоном.

Україна має надзвичайно високий рівень суїцидів в порівнянні зі світовими трендами, поступаючись за цим показником лише деяким скандинавським країнам. У нас середній показник становить 22 суїциди на 100 тис населення.

Згідно з деякими дослідженнями, Україна входить в десятку країн світу, які є лідерами за кількістю смертей від екології.

Екологічна ситуація в цілому в країні не райдужна. Однак, найгостріша вона - в промислових регіонах Дніпропетровської, Харківської, Одеської областей. Основна проблема - промислове обладнання радянських часів, відсутність екологічних стандартів. В ЄС давно і активно переходять на альтернативну енергетику, скорочують обсяги шкідливих викидів. В Україні ж, як і раніше, основа енергетики - теплові електростанції, які щодня викидають неймовірну кількість отруйних газів в повітря по всій країні. Шкідливі викиди на українських вугільних електростанціях перевищують норми ЄС в десятки разів.

Медичне питання

«Однією з важливих проблем, які впливають на тривалість життя, є якість медичного обслуговування, - розповідає НВ Дмитро Демаш, кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології НАН України. - Якість діагностики багатьох захворювань, насампред онкологічних, в Україні не йде ні в яке порівняння з європейськими країнами. Причиною цього є, серед іншого, відсутність у більшої частини населення коштів на те, щоб в достатній мірі стежити за своїм здоров'ям і отримувати якісну допомогу лікарів».

В Україні вкрай суперечлива ситуація з сертифікацією імпортних медичних препаратів і їх заміщенням продуктами вітчизняного виробництва. Як наслідок, на фармацевтичному ринку - величезна кількість неякісних медикаментів, оборот яких не контролюється.


Европа массово переходит на альтернативные источники энергии, чтобы снизить вредное воздействие на окружающую среду
Європа масово переходить на альтернативні джерела енергії, щоб знизити шкідливий вплив на довкілля



Звичайні люди змушені вибирати між дуже дорогими імпортними препаратами, які продовжують рости в ціні через інфляцію, і дешевими аналогами, які часто набагато гірші.

В Україні немає сформованої традиції профілактики захворювань, наприклад, масових щорічних обстежень на наявність перших ознак раку, туберкульозу. Відсутність програми обов'язкового медичного страхування, в рамках якого проводяться профілактичні огляди, веде до того, що громадян ніхто не стимулює до проведення таких обстежень. До того ж їх треба проводити власним коштом.

Що стосується відмінностей в тривалості життя між чоловіками й жінками, то, за даними вчених, чоловіки частіше ніж жінки, зневажливо ставляться до свого здоров'я, частіше ніж жінки, працюють у шкідливих умовах і частіше гинуть в ДТП. Бойові дії останніх років також в основному забирають життя чоловіків.

Якість життя

Дослідження, опубліковане навесні 2017 року у виданні Quality of Life Research показало й інші цікаві закономірності, які, правда, стосуються не стільки тривалості, скільки якості життя.

Вчені встановили, що люди похилого віку почуваються краще і живуть довше, якщо беруть участь у соціально-продуктивних видах діяльності, таких як волонтерство, а також, якщо не зменшують свою фізичну активність.

Цікаво, що для жителів Східної Європи важливим для тривалості життя виявився надмірний рівень освіти і догляд за внуками. Наявність онуків, як з'ясувалося, продовжує життя тільки жителям Східної Європи - в Середземномор'ї, Західній і Північній Європі такої закономірності не виявлено.

За прогнозами Держстату, українці, які народилися в 2010 році проживуть в середньому більше 70 років, а ті, що народилися пізніше - 71 рік і більше. Якщо в світі середня очікувана тривалість життя людей, що народилися в 2015 році, становить 71,4 року, то в Україні цей показник статистики вважають рівним 71,38 років.

Але це середній світовий показник, і він забезпечує Україні лише 104 місце в рейтингу країн за тривалістю життя. Попереду величезна робота для того, щоб українці рушили вгору в цьому рейтингу.





Загрузка...
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. На Закарпатті горіли 4 надвірні споруди (фото)
  2. РА "Позитив"- "Наші ідеї - Ваш шлях до успіху" (Відео)
  3. Свалявські поліціянти розкрили майновий злочин, в якому головним фігурантом є неповнолітній
  4. Що новенького на базарі курортної Сваляви?
  5. Неподалік Сваляви легковик на шаленій швидкості протаранив фуру
Погода
Погода у Сваляві

вологість:

тиск:

вітер:


Небачений буревій вирує у сусідів Закарпаття (відео)
Небачений буревій вирує у сусідів Закарпаття (відео)
Один із Гавайських островів зник з лиця землі після потужного урагану
Один із Гавайських островів зник з лиця землі після потужного урагану
Розповіли, як дурять українських заробітчан у Польщі
Розповіли, як дурять українських заробітчан у Польщі
Всі новини
Загрузка...

«    Жовтень 2018    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31