На українські ринки потрапила небезпечна бактерія: як уникнути зараження
Перші симптоми лістеріозу схожі на отруєння, але насправді хвороба загрожує ураженням внутрішніх органів, головного мозку й центральної нервової системи.
“Інфікування відбувається при вживанні немитих овочів, фруктів та м’ясної продукції, що не пройшла достатню термічну обробку, — говорить Експрес-онлайн Ілля Філіпченко, лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру МОЗ України. — Збудник може перебувати в грунті й розноситись гризунами, котами й собаками. Або ж разом із кормом може потрапити в організм свійських тварин.
Якщо м’ясна продукція не пройшла належної термічної обробки або якщо овочі й фрукти перед споживанням погано помили, не обдали окропом, бактерія потрапляє в організм людини. Інкубаційний період триває від кількох до 90 днів. Серед перших симптомів, діарея, підвищення температури тіла, головний біль, біль у м’язах. Потім на шкірі починають з’являтись папули, а на слизових рота й глотки — висипання у вигляді сірувато-білих гранульом. Це супроводжується гарячкою, розладами дихання, появою тахікардії, збільшенням селезінки, печінки, ураженням легень.
Загалом небезпека цієї недуги в тому, що вона уражає центральну нервову систему, б’є по всім органах, загрожує розвитком менінгіту, зрештою, смертю. Перебіг лістеріозу є важким, тож дуже важливо при появі перших симптомів негайно звернутись до лікаря, адже йдеться про загрозу для життя людини”.
Нагадаємо, в Україні виявлено перший випадок захворювання на лістеріоз. За попередніми даними, небезпечна бактерія на потрапила територію нашої країни із замороженою кукурудзою, яку доставили з Угорщини. Наразі цю продукцію вилучають з продажу.
Джерело: expres.ua
“Інфікування відбувається при вживанні немитих овочів, фруктів та м’ясної продукції, що не пройшла достатню термічну обробку, — говорить Експрес-онлайн Ілля Філіпченко, лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру МОЗ України. — Збудник може перебувати в грунті й розноситись гризунами, котами й собаками. Або ж разом із кормом може потрапити в організм свійських тварин.
Якщо м’ясна продукція не пройшла належної термічної обробки або якщо овочі й фрукти перед споживанням погано помили, не обдали окропом, бактерія потрапляє в організм людини. Інкубаційний період триває від кількох до 90 днів. Серед перших симптомів, діарея, підвищення температури тіла, головний біль, біль у м’язах. Потім на шкірі починають з’являтись папули, а на слизових рота й глотки — висипання у вигляді сірувато-білих гранульом. Це супроводжується гарячкою, розладами дихання, появою тахікардії, збільшенням селезінки, печінки, ураженням легень.
Загалом небезпека цієї недуги в тому, що вона уражає центральну нервову систему, б’є по всім органах, загрожує розвитком менінгіту, зрештою, смертю. Перебіг лістеріозу є важким, тож дуже важливо при появі перших симптомів негайно звернутись до лікаря, адже йдеться про загрозу для життя людини”.
Нагадаємо, в Україні виявлено перший випадок захворювання на лістеріоз. За попередніми даними, небезпечна бактерія на потрапила територію нашої країни із замороженою кукурудзою, яку доставили з Угорщини. Наразі цю продукцію вилучають з продажу.
Джерело: expres.ua